utorok 31.08.2021

Deň krivých zrkadiel

Naposledy sme sa mohli pozrieť do symbolického krivého zrkadla, nastaveného pre nás zo strany Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR v roku 2019. A práve posledný augustový týždeň túto akciu Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR zorganizovalo. A komisárka Stavrovská bola pri tom.
Táto akcia má veľký vplyv na zmenu verejnej mienky voči ľuďom s mentálnym postihnutím.
Prečo práve pohľad do krivého zrkadla?

Ako sa uvádza na stránke www.zpmpvsr.sk:

Pohľad do krivého zrkadla nás mnohokrát zabaví. Vidíme sa v ňom pokrútení, väčší či menší, širokí či úzki, no jednoducho iní, než v skutočnosti. Aj ľudia s mentálnym postihnutím vyzerajú neraz inak, neznamená to však, že sú horší, ako väčšina z nás. Stačí zmeniť uhol pohľadu a uvedomiť si, že tie najkrajšie veci v nás sú voľným okom neviditeľné. Dajú sa len cítiť - a to len vtedy, keď to budeme chcieť.

Deň krivých zrkadiel je dňom ľudí s mentálnym postihnutím. Otvárajú sa nám dvere do ich sveta, spoznávame ich talent, schopnosti, názory... A každý kto chce, sa môže započúvať. V rôznych mestách Slovenska prebiehajú koncerty, predstavenia, tanečné vystúpenia, či rozličné sprievodné podujatia. Neraz máte možnosť zakúpiť si originálne autentické výrobky z dielne ľudí s mentálnym postihnutím - také, aké nemá nik! A čo - to vám i ochotne podarujeme... :)
 
Tento rok sa slávnosť konala v BIVIO v bratislavskej Rači. BIVIO je vzdelávaco rehabilitačné stredisko, ktoré poskytuje ľuďom s mentálnym postihnutím možnosti na získanie praktických vedomostí a zručností potrebných na získanie miesta na voľnom trhu práce.

A práve v takomto tvorivom prostredí sa vynímali výrobky, ktoré prezentovali rôzne zariadenia sociálnych služieb a chránené dielne. Pozrite sa aké šikovné ruky majú ľudia s mentálnym postihnutím.


Súvisiace odkazy:
zpmpvsr.sk/index.php/co-robime/nase-aktivity/den-krivych-zrkadiel
zpmpvsr.sk/index.php/bivio