štvrtok 15.10.2020

Deň bielej palice

Nie je palica ako palica. Za tú, ktorá pomáha pri orientácii, chráni a zároveň informuje okolie o jednej z charakteristík jej majiteľa, vďačíme pani Guilly d’Herbemontovej (1888 - 1980). Guilly natoľko súcitila so zrakovo postihnutými ľuďmi, že si zaumienila, že už žiadny nevidiaci, či slabozraký nepríde o život na prechode cez komunikáciu. Inšpiráciou jej boli dopravní policajti riadiaci križovatku bielou palicou.
Vyvinula veľké úsilie, aby úrady vo viacerých krajinách uznali bielu palicu za ochranný znak nevidiacich. Desať tisíce nevidiacich po celom svete jej denne ďakujú za samostatnosť a nezávislosť pri pohybe.
V rámci obmedzení kvôli pandémii COVID-19 neuvidíme na uliciach a prechodoch dobrovoľníkov s bielymi palicami, ktorí by nám aspoň dnes ukázali dôležitosť tohto symbolu pre slabozrakých a nevidiacich.

Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím apeluje na vodičov a účastníkov cestnej prevádzky na ohľaduplnosť pri občanoch so zdravotným postihnutím.

Skúste si na pár (!) minút zavrieť oči a predstaviť si, že vám tento dôležitý vnem chýba. Budete mať 100% predstavu o tom, ako sa cítia ľudia bez zraku.
Buďme prosím tolerantnejší a ohľaduplnejší.

Úrad komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr.  Zuzany Stavrovskej pozdravuje Úniu nevidiacich a slabozrakých so želaním všetkého dobrého a pevného zdravia!


Súvisiace odkazy:
Tlačová správa: Pätnásty október je Svetový deň bielej palice – Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (unss.sk)
Svetový deň bielej palice sa tento rok presúva do online priestoru (teraz.sk)
Guilly d'Herbemont - Wikipedia