piatok 12.06.2020

Deň Belasého motýľa

V týchto dňoch sme sa každoročne stretávali v uliciach Bratislavy na rôznych kultúrnych a športových akciách pri príležitosti dňa Belasého motýľa, ktorých organizátorom je Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR so sídlom v Bratislave. Osobitne druhý júnový piatok každoročne patrí ľuďom s nervovosvalovými ochoreniami. V tento deň vyjdú spolu s niekoľkými stovkami dobrovoľníkov v belasých tričkách označených kartičkami do ulíc cca. 50 miest a obcí po celom Slovensku.
Verejnosť má možnosť prispieť do prenosných pokladničiek. Každý darca bol vždy obdarovaný odznakom Belasý motýľ. Významným prínosom pokladničkovej zbierky je informovať verejnosť o reálnych potrebách ľudí s nervovosvalovými ochoreniami a získať finančné prostriedky na zakúpenie rôznych kompenzačných pomôcok. Výnos zo zbierky Belasý motýľ je použitý na doplatky za pomôcky ako elektrické vozíky, mechanické vozíky a ich individuálne úpravy, príslušenstvo k vozíkom, antidekubitné sedačky a matrace, zdvíhacie zariadenia, opravy pomôcok, náhradné batérie do dýchacích prístrojov, alternatívne ovládanie počítača očami a ústami, odsávačky hlienov a iné špecifické pomôcky alebo na doplatky na bezbariérové úpravy domácností.
Víziou Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR je rovnocenné zapojenie ľudí s rozsiahlym a ťažkým telesným postihnutím do spoločnosti.
Viac na www.belasymotyl.sk
 
Tento rok je situácia iná a veľké podujatia sa nekonajú tak ako sme boli po predchádzajúce roky zvyknutí. To však neznamená, že sme na tento sviatok a ľudí s ním spojených zabudli.
Všetkým prajeme veľa zdravia a úspešné prekonanie neľahkej situácie.

Veríme, že keď sa situácia vráti do „normálu“ stretneme sa a pripomenieme si deň označený ako „Deň Belasého motýľa“ aj v uliciach.