streda 23.09.2020

Deklarácia o kodifikácii slovenského posunkového jazyka

Všetci ktorí čítate túto správu prosím zbystrite pozornosť! Skúste si zapchať uši tak, že takmer nebudete počuť. A skúste sa pozerať na ústa nejakej osoby, ktorá vedľa vás rozpráva... Rozumiete čo vraví ten človek? A predstavte si, že takto to máte celý život... Zdá sa vám, že by ste potrebovali zvládnuť posunkovú reč? Áno-potrebovali... Práve pre nepočujúcich (ale aj pre nás počujúcich) je dôležitým dátumom dvadsiaty tretí september - je totiž svetovým dňom posunkového jazyka.
Posunkový jazyk je prirodzeným jazykom pre nepočujúcich. Existuje ich viac ako 200 vo svete, hoci by sme si mohli myslieť, že je len jeden - ako jazyk esperanto... ale nie je tomu tak. Dôležitosť tohto jazyka si uvedomujeme iba vtedy, keď sa nás to bezprostredne týka... A v tom je kameň úrazu. Buďme empatickí a naučme sa posunkovú reč, lebo nikdy neviete kedy ju budete potrebovať a koho jej znalosťou potešíte, či zachránite.  

23. septembra 2020 sa zavŕšila kodifikácia slovenského posunkového jazyka z ktorej máme všetci obrovskú radosť, lebo je to posun k lepšiemu. Podujatie sa konalo vo Dvorane ministerstva kultúry a záštitu nad ním prevzala prezidentka Slovenskej republike pani Zuzana Čaputová. Pozvaná bola aj JUDr. Zuzana Stavrovská komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorá vníma tento krok extrémne pozitívne, pretože je  dôležitý  k odstraňovaniu ďalších nepotrebných bariér. Kodifikácia slovenského posunkového jazyka prispeje  a priblíži rozmanitosť jazykov a kultúry na Slovensku. Pomôže slovenským nepočujúcim skvalitniť život a porozumieť sebe aj ostatným ešte viac, čím bude vnímaný ako rovnocenný jazyk a nie univerzálny svetový jazyk. Konečne bude na Slovensku viac pomocníkov do posunkového jazyka vďaka štúdiu, ktoré je od septembra 2020 oficiálne spustené. Aktuálne sa do posunkového jazyka zasväcuje 40 študentov, vďaka ktorým sa slovenský posunkový jazyk bude vyvíjať ako prirodzený jazyk nepočujúcich, aby sa títo mohli rozvíjať vo všetkých oblastiach života a kultúry. Pokúsme sa sprostredkovať tóny skladieb  pomocou našich rúk a srdca. Nádherne sa to dá v podobe znakov posunkovej reči, ako nám to predviedla Barbara Randušková (tlmočníčka do posunkovej reči), keď stvárňovala známu skladbu Voda čo ma drží nad vodou. (prítomní mali zimomriavky pri jej neverbálnom prejave). Využívať všetky zmysly je normálne- ale nie všetkým dopriate. Myslime na to!



Súvisiace články:
Rezort kultúry: Slovenský posunkový jazyk má svoju kodifikovanú podobu (teraz.sk)

Súvisiace stránky:
Slovenský posunkový jazyk - Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru (ludovakultura.sk)
Slovenský posunkový jazyk – Wikipédia (wikipedia.org)
Posunkový slovník, slovenský posunkový jazyk - Posunky.sk