štvrtok 03.10.2019

Cyklus seminárov pre seniorov

V spolupráci s neziskovou organizáciou, Fórum pre pomoc starším (FpPS) sa komisárka pre zdravotne postihnutých JUDr. Zuzana Stavrovská pravidelne počas celého roka 2019 podieľa na vzdelávacích aktivitách určených pre seniorov.
Ostatná prezentácia, ktorá sa konala v Poprade 3.10.2019 sa, tak ako celá predchádzajúca séria celoslovenských konferencií, venovala problematike fyzického, psychického a ekonomického zneužívania a týrania ľudí staršieho veku, zmapovala stúpajúce trendy domáceho násilia.
„Cieľom konferencie, je predovšetkým analyzovať a definovať tento problém zo všetkých uhlov pohľadu a hľadať východiská na jeho riešenie. Je tiež dôležité, aby to predovšetkým zarezonovalo v našej spoločnosti.“ konštatovala prezidentka FpPS Ľubica Gálisová.
Pozvanie na konferenciu prijali zástupcovia Ministerstva vnútra SR a Ministerstva spravodlivosti SR, ale tiež lekári, psychológovia, zástupcovia mestských polícií či predstavitelia samosprávy. Medzi účastníkmi sú vždy aj  zástupcovia klubov seniorov a sociálnych zariadení pre dôchodcov.
Diskusia na konferencii býva mimoriadne bohatá. Účastníci hovoria o svojich poznatkoch a predkladajú návrhy aj na legislatívne zmeny. S konkrétnymi príkladmi týrania a zneužívania starších samozrejme prichádza aj FpPS. Už niekoľko rokov totiž v rámci poradenského centra prevádzkuje bezplatnú telefonickú Senior linku, na ktorú sa obracajú ľudia v pokročilom veku pri rôznych problémoch. „Práve tieto príklady zo života seniorov nás utvrdili v tom, že je potrebné túto tému otvoriť a zainteresovať na riešení tohto narastajúceho problému všetky kompetentné inštitúcie vrátane ministerstiev.“ dodala Gálisová.
O rôznych formách zneužívania a okrádania starších občanov hovoria okrem iných aj predstavitelia Odboru prevencie kriminalistiky Ministerstva vnútra SR.
Upozorňujú na najčastejšie legendy, s ktorými prichádzajú páchatelia trestnej činnosti, aby vylákali od seniorov peniaze, alebo aby sa dostali k ich úsporám priamo v ich domoch. Niektorí sa vydávajú za príbuzných alebo cudzincov, ktorí potrebujú pomoc, pracovníkov plynární či iných služieb. „Starším ľuďom odkazujem, že musia byť opatrní, nedôverovať cudzím neznámym ľuďom, nevpúšťať ich do bytu. A tiež nebáť sa pri pokusoch podvodníkov čo najskôr volať políciu,“ uviedol riaditeľ Odboru prevencie kriminalistiky Ministerstva vnútra SR.
Komisárka pre zdravotne postihnutých JUDr. Zuzana Stavrovská pravidelne zdôrazňuje nevyhnutnosť osvety a pomoci tejto skupine občanov a vo svojej prezentácii prichádza s konkrétnymi príkladmi, ktoré na Úrade komisára so svojim tímom rieši.