sobota 13.08.2022

Čo sa zmenilo v ochrane práv ľudí so zdravotným postihnutím za uplynulý rok – výročná schôdza vozičkárov

Po roku sa 13. augusta 2022 v Nitre konala XXIX. Členská schôdza Republikovej špecifickej organizácie ťažko telesne postihnutých a vozičkárov v rámci Slovenského zväzu telesne postihnutých.
Pozvanie prijala aj komisárka Zuzana Stavrovská. Členov organizácie, prevažne vozičkárov a ich sprievodcov informovala o najdôležitejších legislatívnych zmenách za uplynulých dvanásť mesiacov.
 
Dôležitým je napríklad nový zákon o výstavbe, ktorý okrem iného prináša významnú zmenu k lepšiemu, a to, že stavba musí byť naprojektovaná a zhotovená tak, aby po celý čas životného cyklu zodpovedala základným požiadavkám na stavby vrátane požiadaviek na bezbariérové užívanie. Do platnosti vstúpi v apríli 2024.
 
Komisárka spomenula aj problém s prijatím nového zákona o inšpekcii v sociálnych veciach, ktorý v NRSR prešiel prvým čítaním, no nepovažuje ho za najlepší. Podľa tohto zákona sa na poberateľov finančných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia chystajú silnejšie kontroly, inšpekcia a dohľad. Podľa Zuzany Stavrovskej však hendikepovaní ľudia potrebujú skôr viac pomoci, nie viac kontroly. Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím na to upozorňoval ešte počas prípravy zákona a bude sa to usilovať zvrátiť aj v rámci prerokovania vo výboroch NRSR v septembri pred druhým čítaním.
 
Komisárka členom organizácie zhrnula aj okruhy podnetov, s akými sa na náš úrad v uplynulom roku ľudia obracali najčastejšie – a potvrdili ich aj samotní účastníci schôdze: napríklad nové pravidlá parkovania v rôznych mestách – rušenie vyhradených parkovacích miest pre ŤZP; a už pravidelným problémom je, žiaľ, (ne)zamestnávanie ľudí so zdravotným postihnutím.