Cestovanie vlakom Zorky Lednárovej sa opäť nezaobišlo bez problémov

Na hlavnej železničnej stanici v Bratislave ju bola osobne odprevadiť a situáciu skontrolovať komisárka Zuzana Stavrovská.
Spomínate si na medializovaný prípad nedôstojného cestovania slovenskej umelkyne žijúcej v Berlíne Zorky Lednárovej? Po strastiplnej ceste na Slovensko v júli, keď na ňu a jej syna padali plechovky s nápojmi, pretože ju ako imobilnú cestujúcu usadili do skladu s občerstvením, sa dnes vracala vlakom späť do Berlína.
 
Hoci na bratislavskej hlavnej železničnej stanici, kde ju bola osobne odprevadiť a skontrolovať situáciu aj komisárka Zuzana Stavrovská, všetko išlo takmer ako po masle (zrejme aj vďaka nedávnej medializácii), neskôr sa predsa len vyskytli komplikácie, o ktoré sa "postarali" česká a maďarská železničná spoločnosť.
 
V Bratislave na stanici dokonca fungovalo aj WC pre imobilných cestujúcich, ktoré si Zorka odomkla univerzálnym kľúčom (pre ľudí s ŤZP) a bolo ako-tak čisté.
 
Na informáciách Zorke potvrdili, že vozeň pre imobilných cestujúcich je radený ako posledný a vlak, ktorý smeroval z Budapešti, príde na prvé nástupište. Tak sa aj stalo. Ďalší kameň spadol zo srdca. Meškanie bolo znesiteľné, okolo 10 - 15 minút.
 
Jediným negatívom v Bratislave bolo, že pri strmom prejazde rampou v budove stanice musela Zorkin vozík pomôcť potlačiť náhodná okoloidúca.
 
Plošinu pre imobilných cestujúcich pripravili na nástupište včas, zamestnanci železníc Zorku naložili a všetko išlo ako po masle. Vo vlaku sa s ňou krátko po 08:00h komisárka rozlúčila a zaželali sme jej šťastnú cestu a najmä, aby všetko pri dvoch prestupoch v Břeclavi a Prahe fungovalo podobne.
 
Nestihli sme sa však ešte ani vrátiť do úradu, a už nám Zorka písala správu, že v jej vagóne pre imobilných cestujúcich je zamknuté WC pre imobilných cestujúcich. Vraj maďarská železničná spoločnosť, ktorej vozeň patrí, nesprevádzkovala (nenapustila) vodu vo WC, a tak ho jednoducho zamkli.
 
Našťastie, Zorka už predpokladala, že vo vlaku nemusí všetko fungovať tak ako má, a preto mala už vopred v pláne, že hoci daný vlak z Bratislavy ide až do Prahy, napriek tomu v Břeclavi prestúpi na iný vlak smerujúci do Prahy, prevádzkovaný rakúskou spoločnosťou. Odtiaľ nám poslala usmiatu fotku s funkčným WC pre imobilných cestujúcich.
 
Radosť však netrvala dlho, pretože v Prahe Zorka musela opäť prestúpiť do ďalšieho vlaku, tentokrát českého, ku ktorému, predstavte si, pripojili presne ten istý maďarský vozeň pre imobilných cestujúcich, v ktorom cestovala z Bratislavy do Břeclavi (!). Áno, aj s nefunkčnou toaletou. Napriek tomu, že už od Bratislavy sprievodcovia vedeli, že WC nefunguje, pripojili tento istý vozeň k ďalšiemu vlaku smerujúcemu z Prahy do Berlína. Plus vlak nabral značné meškanie. O 19:15h Zorka konečne vystupuje v Berlíne.
 
Skúste cestovať vlakom 5 hodín bez možnosti ísť na toaletu, v situácii, keď ste odkázaný nielen na invalidný vozík, ale aj dýchací prístroj. Takéto cestovanie by vyčerpalo aj zdravého človeka.
 
O dôstojnom cestovaní sa naďalej nedá hovoriť. Podobné zážitky majú mnohí ľudia so zdravotným postihnutím, potvrdzujú nám to na všetkých stretnutiach. Aj sama Zorka Lednárová tvrdí, že takéto cestovanie nie je ojedinelé, a že pri jej 9 z 10 ciest vlakom niečo nefunguje.
 
Prípad z júla tohto roka, keď Zorka Lednárová musela cestovať v sklade s občerstvením, riešime, tak ako sme avizovali. Stretli sme sa aj s jej právnou zástupkyňou Luciou Plavákovou, ktorá už avizovala, že pripravuje podanie žaloby. Budeme pri tom plne súčinní.



Súvisiace odkazy:
Je neprípustné, aby človek na invalidnom vozíku cestoval v batožinovom vozni alebo v sklade s občers - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)