utorok 23.05.2017

Ceny za ochranu ľudských práv a slobôd

Dňa 23. mája veľvyslanectvo USA usporiadalo recepciu pri príležitosti 6.ročníka udeľovania Ceny za ochranu ľudských práv a slobôd v rezidencii veľvyslanca Adama Sterlinga. Počas recepcie boli vyhlásení víťazi troch kategórií Ceny za ochranu ľudských práv: Cena obhajcu ľudských práv, Cena za transparentnosť a Cena Women of Courage.
Dodržiavanie ľudských práv je jednou z najvyšších priorít vlády Spojených štátov na celom svete. Tak ako  v iných štátoch, aj na Slovensku veľvyslanectvo USA propaguje ľudské práva prostredníctvom spolupráce s predstaviteľmi vlády a občianskej spoločnosti. Veľvyslanec Adam Sterling povedal: "Tešíme sa na pokračovanie spolupráce veľvyslanectva s občianskou spoločnosťou a slovenskou vládou v úsilí presadzovať práva menšín, podporovať reformy smerom k posilňovaniu právneho štátu a zvyšovaniu transparentnosti. Spolupráca medzi vládami a občianskou spoločnosťou je kľúčová k dosiahnutiu zmysluplného pokroku pri  ochrane  ľudských práv."
Tejto milej udalosti sa zúčastnila aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská, ktorá sa svojimi aktivitami snaží uľahčiť život zdravotne znevýhodnených občanov na Slovensku. 

 
Kategórie a mená ocenených:
 
• Iniciatíva Zabudnuté Slovensko získala Cenu obhajcu ľudských práv ako uznanie za  prácu, ktorá poskytuje príležitosť pre miestnych obyvateľov, aby sa vzájomne podelili o svoje názory a zároveň zvyšuje povedomie verejnosti o nebezpečenstvách extrémizmu.
 
• Žilinské Občianske združenie Proti korupcii bolo ocenené v kategórii Cena za transparentnosť, ako uznanie za ich pretrvávajúcu podporu transparentnosti a právneho štátu. Organizácia zabezpečila konštruktívny dohľad nad regionálnymi inštitúciami s cieľom obmedziť priestor pre nezákonné konanie a nehospodárne výdavky. Od roku 2014 organizujú protikorupčný festival ako aj verejné a školské diskusie s cieľom zvýšiť povedomie o negatívnych dôsledkoch  korupcie.
 
• Nezisková organizácia Fenestra získala ocenenie Women of Courage Award, ako uznanie ich
20-ročného úsilia a práce v oblasti a prevencie rodovo podmieneného násilia na Slovensku. Fenestra je od roku 1998 prvou mimovládnou organizáciou na Slovensku, ktorá pomáha obetiam domáceho násilia. V priebehu rokov sa jej služby rozšírili od svojpomocných skupín až po profesionálne podporné skupiny pod dohľadom psychológov, poskytovanie právnej podpory, ako aj horúcej linky pre obete domáceho násilia. Aktivisti mimovládnej organizácie Fenestra vytvorili fungujúce pracovné kontakty so slovenskou políciou, ktorá v mnohých prípadoch úspešne zasiahla pri ochrane obetí.

zdroj: Veľvyslanectvo USA, Bratislava