streda 04.08.2021

Celoslovenský workshop sebaobhajcov, ľudí s mentálnym postihnutím

Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike zorganizovalo vďaka finančnej podpore Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky v dňoch 26. - 30. júla celoslovenský workshop sebaobhajcov.
Unikátny päťdňový workshop umožnil sebaobhajcom z rôznych kútov Slovenska osobne sa stretnúť a zdieľať svoje skúsenosti v oblasti obhajoby a presadzovania ľudských práv,  diskutovať o problémoch, ktorým čelia, o svojich úspechoch a zároveň hľadať odpovede na spoločné otázky. 

Téma dodržiavania ľudských práv je pre sebabobhajcov rovnako dôležitá, ako pre mnohých iných. Rozdiel je v tom, že sebaobhajcovia majú iba výnimočne príležitosť prezentovať svoje problémy, skúsenosti a predstavy na fóre na to určenom. Pritom každá nová skúsenosť môže pre ľudí s mentálnym postihnutím znamenať nové podnety a motivovať ich k aktívnejšiemu prístupu k životu a presadzovaniu vlastných práv.
 
Témou workshopu bol Nezávislý spôsob života a začlenenie do spoločnosti, čl.19 Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím s dôrazom na bývanie.

Účastníci diskutovali o možnostiach bývania pre osoby so zdravotným postihnutím (sociálne bývanie, bývanie prostredníctvom sociálnych služieb), oboznámili sa s kompetenciami v oblasti sociálnych služieb a bývania. Na Mestskom úrade v Bratislave Rači ich prijal starosta Mgr. Michal Drotován, na Magistráte diskutovali na tému bývania s viceprimátorkou Mgr. Lenkou Plavuchovou Antalovou, navštívili Úrad Bratislavského samosprávneho kraja, kde ich prijali podpredseda Mgr. Mikuláš Krippel, PhD. a riaditeľka odboru sociálnych vecí PhDr. Marica Šiková. Súčasťou workshopu bola návšteva Zariadenia podporovaného bývania Kresťanskej ligy pre pomoc mentálne postihnutým na Slovensku v Rusovciach.
Workshop sa konal v priestoroch Centra BIVIO, jedinečného sociálneho projektu ZPMP v SR.


Súvisiace odkazy:
Sebaobhajovanie - šanca pre ľudí s MP V (zpmpvsr.sk)



Zdroj:
Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR (zpmpvsr.sk)
Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR je občianske združenie a vyvíja činnosť na území Slovenskej republiky. Vzniklo v roku 1980, združuje 44 miestnych organizácií s počtom členov takmer 10 000 osôb na celom Slovensku. Hlavným cieľom ZPMP v SR je začlenenie ľudí s mentálnym postihnutím do spoločnosti.