utorok 13.11.2018

Budeš žiť! Keď ide o blaho pacienta – alebo starostlivosť o pacienta bez jeho súhlasu

V kaviarni Satori Stage v Bratislave univerzitná sa dňa 13. novembra 2018 uskutočnila diskusia k téme „Budeš žiť! Keď ide o blaho pacienta – alebo starostlivosť o pacienta bez jeho súhlasu“. 
Diskusia bola organizovaná Komorou pre medicínske právo MEDIUS v rámci 7. ročníka série multidisciplinárnych diskusií pod názvom UNIVERSITATIS DISPUTATIONES 2018, ktoré sú zamerané na interakciu medzi študentmi medicíny, farmácie a práva a odborníkmi z oblasti práva, medicíny, farmácie a bioetiky. Diskusie sú otvorené aj pre širokú verejnosť, najmä pre pacientov a zdravotníckych pracovníkov. Záštitu nad uvedeným projektom prevzala ministerka zdravotníctva SR.
  Počas moderovanej diskusie odzneli vysoko odborné a podnetné diskusné príspevky k ústrednej téme.  Diskusie sa zúčastnili MUDr. Zuzana Lajčiaková, primárka Psychosomatickej kliniky Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela, JUDr. Andrea Erdosová, PhD., prodekanka pre vzdelávanie na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy, JUDr. Mária Nováková, PhD., odborná asistentka Katedry pracovného práva a sociálneho zabezpečenia Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a JUDr. Zuzana Stavrovská, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím.  Za Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa diskusie zúčastnila aj  JUDr. Radmila Strejčková, právnička úradu. 

     Diskusia bola zameraná najmä na otázky týkajúce sa poskytovania zdravotnej starostlivosti bez súhlasu pacienta, informovaného súhlasu, ochrany ľudských práv osôb pozbavených spôsobilosti na právne úkony alebo obmedzených na právach a na praktické otázky ochrany psychiatrických pacientov pri nútenej liečbe.

     Bohatá diskusia bola vedená v neformálnej atmosfére. Účastníci z publika mali možnosť počas diskusie klásť otázky, čo prispelo k plynulej výmene pohľadov a názorov  na nastolené problémy medzi diskutérmi a publikom.