streda 24.10.2018

Braillovo písmo – jeho význam v 21. storočí a jeho budúcnosť

V dňoch 24. a 25. októbra 2018 sa právnička Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, JUDr. Eva Arnoldová, zúčastnila konferencie na tému „Braillovo písmo – jeho význam v 21. storočí a jeho budúcnosť“, ktorú organizovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.
Predmetom konferencie bola téma sprístupňovania kultúry nevidiacim a slabozrakým osobám. 
Prvý blok bol zameraný na literatúru v Braillovom písme a v alternatívnych formátoch a autorské právo. Po úvodnom príhovore zástupca Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, pán Branislav Mamojka, informoval o význame Braillovho písma v 21. storočí. Následne zástupca Ministerstva kultúry SR, pán Jakub Slovák, informoval o implementácii Marakéšskej zmluvy a príslušnej legislatívy Európskej únie.
Multidimenzionálny pohľad na Braillovo písmo prezentovala zástupkyňa Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, pani Mária Ježíková, ktorá vo svojom príspevku zdôraznila, že pre nevidiaceho je naučiť sa čítať a písať pomocou Braillovho písma dôležitejšie ako naučiť sa čítať a písať iba pomocou digitálnych technológií.
Druhý blok bol zameraný na knižničné služby a na Braillovo písmo a reliéfnu grafiku pri sprístupňovaní kultúrnych hodnôt a inštitúcií. V rámci tohto bloku prezentovali svoje skúsenosti pán František Hasaj, zástupca Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, pán Svatoslav Ondra zo Strediska Teiresiás (Stredisko pre pomoc študentom so špecifickými nárokmi), ktorý informoval o celoštátnej knižnici prístupných dokumentov, ďalej pán Zdeněk Bajtl, zástupca Sjednocenej organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, ktorý podporil Brailovskú gramotnosť a pán Jiří Jelínek, zástupca Knihovny a tiskárny pro nevidomé, ktorý vyzdvihol význam Braillovského notopisu.
O Braillovom písme v expozíciách Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Litovskom Mikuláši informovala pani Eva Mauritzová. O Braillovom písme v expozíciách Múzea špeciálneho školstva v Levoči informovala pani Štefánia Petreková, ktorá informovala, že popisky exponátov múzea sú v Braillovom písme. Debarierizácii kultúrnych inštitúcií sa vo svojom príspevku venoval aj pán Ján Balužinský.
Tretí blok sa venoval tlači Braillovho písma a výrobe reliéfnej grafiky. O systéme pre hmatovú sadzbu „BUF“ informoval pán Petr Nečas zo Strediska Teiresiás. O službe „Robobraille“, spočívajúcej v sprístupňovaní dokumentov technicky neprístupných nevidiacim informoval pán Ján Podolinský z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. 
Veľmi zaujímavú a prínosnú prednášku zameranú na nové technológie v oblasti dopravných stavieb a značenie pre nevidiacich a slabozrakých prezentoval zástupca spoločnosti Cestné prvky, a.s., pán Ján Lešňovský. O Braille v sprístupňovaní kultúry nevidiacim a slabozrakým informovala aj pani Eva Olexíková z Indigeny-Art Sudia.
Posledný štvrtý blok bol zameraný na Braillovskú gramotnosť, výučbu Braillovho písma a motiváciu. 
O význame Braillovho písma v živote žiaka základnej školy informovala pani Šarlota Múdra zo Spojenej školy internátnej v Levoči. Ako je to s inkluzívnym vzdelávaním v Českej republike nás informoval pán Petr Peňáz zo Strediska Teiresiás. Metodiku výučby čítania a písania bodového písma nám priblížil pán Ján Příborský, zástupca Sjednocenej organizace nevidomých a slabozrakých České republiky. O výučbe Braillovho písma v dospelom veku informovala pani Iveta Langrová zo spoločnosti Tyfloservis, o.p.s.. 
Na záver pán Josef Zbranek, zástupca Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, poskytol informácie o Braillovskej olympiáde.