utorok 23.10.2018

Autogramiáda slovenských paralympionikov

Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a Slovenský paralympijský výbor zorganizovali dňa 23. októbra 2018 besedu so slovenskými paralympionikmi, ktorá bola spojená s autogramiádou kníh XV. PH Rio 2016 a XII. ZPH Pjongčang 2018.
Predseda Slovenského paralympijského výboru PhDr. Ján Riapoš, PhD predstavil činnosť a poslanie výboru. Zdôraznil, že je nutné vnímať šport ako súčasť života. Spomenul, že sila športu je zdokumentovaná už od dôb antiky v ucelenom systéme kalokagatia, ktorý zdôrazňoval všestranný a harmonický rozvoj jednotlivcov. A tak ako v starovekom Grécku, aj dnes športovci so zdravotným znevýhodnením pracujú a zároveň rozvíjajú svoj potenciál. Pán Riapoš sa s nami podeli o informácie o ťažkostiach, ktorým čelia deti so zdravotným postihnutím a ich rodiny od začiatku svojich snažení o aktivity v športových činnostiach.
Manažér úseku podpory riadenia SPV pán Maroš Čambal prítomným premietol niekoľko zaujímavých videí, ktoré priblížili históriu a rozvoj medzinárodného paralympijského športu.
Jakub Krako, zrakovo postihnutý lyžiar sa pochválil zlatou a striebornou medailou z Pjongčangu.
Robert Mezík priblížil všetkým svoju cestu za úspechmi v bocci, ktoré sú korunované medailami a pochválil sa titulom úradujúceho majstra Európy.
Marek Gergely sa podelil o svoje zážitky zo sledgehokejového života, ale podčiarkol svoje úspechy v tenise na vozíku, kde sa dnes pohybuje na úrovni 60. miesta v svetovom rebríčku.
Martin France, neskrotný optimista sa priznal k tomu, že v alpskom lyžovaní sa mu „darí“ zatiaľ zbierať iba hodnotenia za štvrté miesta.
K diskutujúcim sa pridal aj Michal Štubňa, bývalý zamestnanec Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorý úspešne bojuje s diagnózou autizmu a je náruživým športovcom. Michal sa pochválil svojimi úspechmi z Číny, Rakúska a z národných súťaží v cyklistike a v lyžovaní.
Komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská všetkým športovcom vyjadrila svoj obdiv a úctu k dosiahnutým výsledkom a zaželala im veľa síl, energie a zdravia do ďalších súťaží. V príjemnej atmosfére sa beseda ukončila podpísaním kníh z  XV. PH Rio 2016 a XII. ZPH Pjongčang 2018.