pondelok 30.01.2023

Auto nepotrebujete, môžete jazdiť autobusom - odkázal úrad práce ťažko chodiacej panej

Ľudia so zdravotným postihnutím majú menej možností nájsť si prácu v porovnaní so zdravými spoluobčanmi. Problematickejšie je pre nich aj dopravovanie sa do práce – neraz sú odkázaní na auto. Bez dostatočného príjmu si ho však často nemôžu dovoliť. Na prekonanie aj takýchto sťažených životných situácií štát poskytuje rôzne finančné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Pani Kvetoslave však žiadosť o príspevok na kúpu auta opakovanie zamietal.
Pani Kvetoslava prišla na náš úrad v júni minulého roka. Bola slabá, celá sa triasla od vysilenia, horko-ťažko sa udržala na nohách opierajúc sa o jednu barlu, na ktorú je odkázaná po mozgovej príhode. Bola zúfalá: úrad práce v Dubnici nad Váhom jej odmietol priznať finančný príspevok na kúpu auta. Potrebuje ho na dopravovanie sa do práce: Je zamestnankyňou Technických služieb mesta - v triedičke odpadu, kde majú vytvorené pracovné miesta aj pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. Jej súčasné auto má už vyše 20 rokov, dosluhuje a často sa kazí. Na kúpu nového auta nemá dosť peňazí a bez auta je stratená: najbližšia zastávka autobusu je 2 km od jej domu. Už len dostať sa na zastávku pre ňu znamená veľkú námahu.
 
Napriek zdravotnému stavu pani Kvetoslavy jej však úrad práce príspevok na kúpu auta neschválil. Podľa posudkového lekára úradu práce totiž pani Kvetoslava „nie je odkázaná na individuálnu prepravu, je mobilná, jej chôdza je bez nutnosti opory.“ Úrad práce jej navyše nenavrhol ani žiadnu inú formu pomoci.
 
Podľa Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím  má štát prijať účinné opatrenia na zabezpečenie osobnej mobility s najväčšou možnou nezávislosťou, a to aj tým, že im uľahčí osobnú mobilitu  takým spôsobom a v takom čase, aký si zvolia ony samy. Dohovor im zaručuje aj právo na primeranú životnú úroveň a sociálnu ochranu. Postupoval podľa vás úrad práce podľa týchto garancií? Neohrozoval životnú a sociálnu situáciu pani Kvetoslavy? Bez auta by jej totiž skutočne mohla hroziť až strata zamestnania. Jednoznačne sme to vyhodnotili ako porušenie práv osoby so zdravotným postihnutím.
 
Pani Kvetoslavu sme viedli odvolacím konaním. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny zrušilo pôvodné rozhodnutie úradu práce a nariadilo mu rozhodnúť znova. Radosť však netrvala dlho: úrad práce žiadosť opäť zamietol. Ako nám povedala pani Kvetoslava, posudkový lekár sa na ňu pri opätovnom posudzovaní zdravotného stavu dokonca ani nepozrel. Podala ďalšie odvolanie.
 
V tom čase sme mali zhodou okolností naplánovaný výjazdový deň v Dubnici nad Váhom. S pani Kvetoslavou sme sa tam náhodne opäť stretli – keďže sme navštívili aj mestský sociálny podnik – triedičku odpadu, kde pracujú aj ľudia so zdravotným postihnutím. Videli sme, že si veľmi váži, že môže pracovať. Aj tu sa ukázal veľký význam pracovísk, ktoré vytvárajú podmienky pre prácu ľudí so zdravotným postihnutím. Pani Kvetoslava by si inú prácu v okolí svojho domova našla len veľmi ťažko.
 
V rámci výjazdových dní v jednotlivých mestách komisárka Zuzana Stavrovská organizuje aj prezentáciu pre odborných pracovníkov štátnej aj verejnej správy, aj tretieho sektora. Bolo tomu tak aj v Dubnici nad Váhom – na prezentácii nechýbali ani pracovníci úradov práce z najbližšieho okolia. Reč bola aj o problémoch s priznávaním príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o tom, že sa tým ohrozujú ľudské práva osôb so zdravotným postihnutím.
 
O pár dní nám pani Kvetoslava zatelefonovala radostnú správu: úrad práce jej konečne schválil príspevok na kúpu auta – približne 8000 Eur. Zvyšok si doplatí s pomocou úveru. Konečne už bude môcť bez stresu a bez obáv zo straty zamestnania dochádzať do práce.
 
Je to príbeh so šťastným koncom, ale je smutné, že pani Kvetoslava musela takmer pol roka žiť v neistote a strese a nebyť jej odhodlania a vytrvalého boja za svoje práva, možno by dnes bola bez auta, bez práce a v oveľa horšej sociálnej situácii. Je nepochopiteľné, že úrady práce, ktoré majú ľuďom so zdravotným postihnutím pomáhať, niekedy konajú presne naopak.