streda 26.02.2020

Analytik OBSE na Slovensku

Zaujímavé, podnetné a veľmi aktuálne stretnutie sa uskutočnilo v stredu 26. februára na Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Za prítomnosti komisárky JUDr. Zuzany Stavrovskej, riaditeľky úradu Mgr. Evy Megovej a právničky úradu JUDr. Evy Arnoldovej sa predstaviteľ OBSE pán Septimius Parvu, volebný analytik živo zaujímal o mnohé detaily týkajúce sa uplatnenia volebného práva osobami so zdravotným postihnutím v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v Slovenskej republike.
Na základe pozvánky orgánov Slovenskej republiky a na základe odporúčania Misie hodnotenia potrieb, Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva OBSE (ODIHR) vyslal Volebnú hodnotiacu misiu (EAM) na pozorovanie parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 29. februára 2020.
V súlade s metodológiou ODIHR, tím ODIHR EAM nebude vykonávať systematické či komplexné pozorovanie volieb, ale pozorovatelia navštívia vybraný počet volebných miestností. Pán Septimius Parvu sa počas diskusie zaujímal o oblasti týkajúce sa právneho rámca parlamentných volieb v SR, o oblasť prístupnosti volebných miestností pre občanov s obmedzenou mobilitou, nepočujúcich a nevidiacich, chcel porozumieť či alebo ako títo občania dostali informácie o voľbách, kto, kde  a ako ich mohol osloviť, dotkol sa témy dostupnosti materiálov v ľahko čitateľnom jazyku a tiež ho zaujímalo, koľko podnetov bolo na Úrad komisára doručených doteraz.
Komisárka s kolegyňami podali pánovi Parvovi detailné informácie a uistili ho, že jeho návšteva bola aj pre Úrad komisára veľmi podnetná.