Ako sa dodržiavajú ľudské práva pacientov na psychiatriách?

Od štvrtku 6. októbra 2022 do soboty 8. októbra 2022 sa v hoteli Partizán na Táľoch konalo XVII. Psychofarmakologické sympózium s medzinárodnou účasťou. Sympózium otvorila komisárka Zuzana Stavrovská s prezentáciou o zisteniach doterajších monitorovacích návštev psychiatrických zariadení.
Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím monitoruje dodržiavanie ľudských práv okrem zariadení sociálnych služieb aj v školách, ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby a v psychiatrických oddeleniach nemocníc.

Prednáška komisárky Zuzany Stavrovskej zatiaľ nezahŕňala výsledky z monitorovacích návštev psychiatrií za rok 2022, pretože tie sa momentálne odborne spracúvajú a vyhodnocujú, navyše, v monitoringoch psychiatrií ešte bude monitorovací tím do konca roka pokračovať.

V roku 2021 zmapoval monitorovací tím úradu komisára tri psychiatrické zariadenia:
  • Psychiatrické oddelenie, FNsP J. A. Reimana, Prešov
  • Psychiatrické oddelenie v nemocnici s poliklinikou Trebišov, a.s.
  • Psychiatrická klinika, FN Trenčín

Najhoršie z hľadiska dodržiavania ľudských práv dopadlo oddelenie v Prešove:
  • režim na detskom oddelení prísnejší ako v najprísnejšej väznici, pobyt na čerstvom vzduchu len „za odmenu“, odobratie osobných vecí, nepovolenie žiadneho rádia, televízie;
  • automatické podanie sedatív a umiestnenie dospelých aj detských (!) pacientov po príjme do tzv. „sieťových“ postelí, aj keď nevykazujú nepokoj či agresiu (ako vyzerá sieťová posteľ, si môžete pozrieť v galérii pod príspevkom ako poslednú - ilustračnú fotku);
  • hospitalizácia detských pacientov vo veku blízkemu 18-tich rokov bez ich súhlasum tj aj proti ich vôli;
  • poddimenzovaný personál.

Hoci je používanie sieťových postelí dôsledkom práve nedostatku personálu, a tým pádom je to, žiaľ, bežným javom, neznamená to, že je to v poriadku. Nemá to byť bežným javom. Preto treba podľa komisárky Zuzany Stavrovskej prijať také opatrenia, ktorých súčasťou bude aj navýšenie personálnych kapacít a ich adekvátne ohodnotenie.

Podrobnejšie zistenia z oddelení psychiatrií nájdete v Správe o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2021 v kapitole 4.3 na strane 328.