pondelok 13.03.2023

Aj Žilinský samosprávny kraj sa zaujíma o bariéry volebných miestností

Po rokovaniach s Trnavským samosprávnym krajom, Úniou miest Slovenska a prezentácii na Rade vlády SR pre osoby so zdravotným postihnutím a Rade vlády SR pre seniorov (obe rady zasadali 7. marca 2023), sme 13. marca 2023 pokračovali v rokovaniach o výsledkoch nášho Prieskumu architektonickej prístupnosti volebných budov a miestností (realizovanom od 29.10.2022 do 6.11.2022) s predstaviteľkami Žilinského samosprávneho kraja.
Na online stretnutí sa zišli predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, riaditeľka Odboru sociálnych vecí ŽSK Iveta Ďurišová a Sylvie Milová z kancelárie predsedníčky ŽSK a na druhej strane komisárka Zuzana Stavrovská a právnička nášho úradu Eva Domoráková Arnoldová.

Predbežne sme sa dohodli, že ŽSK zmapuje budovy, ktoré má vo svojej správe, a ktoré sa využívajú na voľby, a poskytne nám štatistiku, koľko z nich je bariérových a koľko bezbariérových.

Okrem bezbariérovosti počas volieb sme sa rozprávali aj o ďalších témach z oblasti sociálnych služieb, napríklad o reforme opatrovníctva a aktuálnych problémoch týkajúcich sa zariadení sociálnych služieb.

Tešíme sa prejavenému záujmu a snahe skvalitňovať život ľudí so zdravotným postihnutím aj v Žilinskom samosprávnom kraji a radi budeme v spolupráci pokračovať. 


Viac o našom prieskume sa môžete dočítať tu: 
Regionálne voľby 2022 - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)
Výsledky prieskumu architektonickej prístupnosti volebných budov a miestností - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)

O rokovaní s Úniou miest Slovenska sa môžete viac dozvedieť tu: 
O bariérovosti volebných miestností s Úniou miest Slovenska - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)

O stretnutí s Trnavským samosprávnym krajom píšeme tu:  
Rokovanie s Trnavským samosprávnym krajom o bariérach volebných budov a miestností - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)