streda 19.10.2022

81-ročný záchranár aj obetavá matka dcéry v bdelej kóme: V Bojniciach oceňovali seniorov roka 2022

17. októbra 2022 udeľovalo Fórum pre pomoc starším ocenenia starším občanom z celého Slovenska. Už po 15-ty raz vyzdvihlo najmä tých seniorov, ktorí napriek tomu, že by si sami zaslúžili pomoc, obetavo a nezištne pomáhajú iným.

Každý z vyše 20 ocenených by si zaslúžil samostatný príbeh, spomeňme aspoň zopár:
 

Zlatá seniorka roka
Helena Kišová (67r.), Dlhé Hony

Stará sa v jednoizbovom byte o svoju dcéru v bdelej kóme a dve vnúčatá.
 

Strieborná seniorka roka
Božena Ferenčíková (80r.), Nenince

Už 20 rokov pôsobí ako predsedníčka Základnej organizácie Slovenského zväzu zdravotne postihnutých, organizuje pre nich liečebné pobyty, pomáha každému, kde sa dá a ako sa dá, rýchlou reakciou zachránila aj život človeka.
 

Bronzová seniorka roka
Monika Vrábľová (74r.), Orechová Potôň

Napriek ťažkému zdravotnému postihnutiu, keď ako 5-ročná prišla o obe dolné končatiny, pôsobí ako predsedníčka Slovenského zväzu telesne postihnutých a bojuje za zlepšenie kvality života ľudí so zdrav. postihnutím.


Z ďalších ocenených:

Ladislav Malák (81r.)
Dobrovoľný horský záchranár, jeden z najaktívnejších členov Tatranskej horskej služby, je dôkazom, ako pohyb a príroda robia človeka večne mladým.

Veronika Weissová (73r.)
Vedúca knižnice na farskom úrade, venuje sa seniorom v zariadení aj matkám, roznáša knihy babičkám, pomáha aj v mobilnom hospici Sv. Lujzy, distribuuje potraviny ľuďom v núdzi v meste Handlová.

Milan Beliansky (81r.)
Je klientom zariadenia pre seniorov, bývalý lesník, dnes aktívny bojovník za práva seniorov, vďaka ktorému sa podarilo odhaliť aj odstrániť zlé zaobchádzanie v zariadení sociálnych služieb, aj za pomoci Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Ostatní ocenení seniori:

Mária Culková (85r.) - Martin, Eva Šoóšová (84r.) - Veľký Krtíš, Milan Pivovarči (84r.) - Brezno, Július Sitka (82r.) - Levice, Ladislav Malák (81r.) - Tatranské Matliare, Milan Beliansky (81r.) - Prievidza, Margita Hodásová (81r.) - Rosina, Gabriela Vargová (77r.) - Bratislava, Ján Surmik (76r.) - Poprad, Mária Šlesárová (75r.) - Lednické Rovne, Mária Čerbová (73r.) - Šahy, Veronika Weissová (73r.) - Handlová, Magdaléna Šulajová (72r.) - Prievidza, Marta Krafčíková (68r.) - Stará Ľubovňa, Alžbeta Gutínová (70r.) - Nemšová, Erich Kubica (70r.) - Piešťany, Zuzana Petrusová (66r.) - Vieska.

Fórum pre pomoc starším nezabudlo ani na najmladšiu generáciu a všíma si, ako pomáha starším. Udelila preto aj tri ceny Anjel pomoci starším, získali ich mladí ľudia vo veku 12, 17 a 24 z Kláštora pod Znievom a Brusna za ich pomoc zraniteľným Jakub Erik Daubner, Michal Bodoň a Zuzana Šeligová.

Záštitu nad podujatím prevzal premiér SR Eduard Heger. Osobne pogratulovať oceneným seniorom prišli aj europoslankyňa Miriam Lexmann, poslankyne NRSR Lucia Drábiková a Mária Šofranko a komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Za celou myšlienkou stojí Ľubica Gálisová, prezidentka Fóra pre pomoc starším, ktorá neustále zdôrazňuje, že starší ľudia si zaslúžia pomoc a podporu celej spoločnosti.

Všetkým srdečne gratulujeme!