piatok 12.06.2020

40. výročie založenia Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím

Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike (ZPMP v SR) si v piatok, 12. júna 2020 pripomenulo 40. výročie založenia organizácie. Hlavným poslaním združenia je začlenenie ľudí s mentálnym postihnutím do spoločnosti.
„...Ľudia s mentálnym postihnutím chcú byť akceptovanou súčasťou spoločnosti, chcú žiť bežný život, chodiť do školy, do práce či zariadenia sociálnych služieb. Chcú mať priateľov, tráviť s nimi voľný čas. Žiť život, ktorý ich napĺňa. Nechcú sa stretávať s predsudkami, diskrimináciou, neustálym hodnotením, akí sú...Rodiny detí s mentálnym postihnutím majú ťažkú úlohu, veľkú zodpovednosť a zaslúžia si pomoc zo strany štátu a spoločnosti. Ďakujeme za spoluprácu všetkým jednotlivcom, zamestnancom združenia, dobrovoľníkom, osvieteným politikom, členským i spolupracujúcim organizáciám a inštitúciám...,“ hovorí Iveta Mišová, riaditeľka a štatutárna zástupkyňa združenia.

Zdroj: www.zpmpvsr.sk/index.php/2-vseobecne/251-uz-40-rokov-pomahame-ludom-s-mentalnym-postihnutim

Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike (skratka ZPMP v SR) bolo za tie roky iniciátorom rôznych zásadných pozitívnych zmien na skvalitnenie života ľudí s mentálnym postihnutím. Predovšetkým sa táto iniciatíva odrazila v zmene mnohých právnych predpisov – či už to bola zmena zákona o občianskych preukazoch, ktorou sa dosiahlo, že ľudia pozbavení spôsobilosti na právne úkony sa stali plnohodnotnými občanmi Slovenskej republiky, pretože už mali zákonnú garanciu mať občiansky preukaz, významné iniciatívy boli zamerané na súdne konania o spôsobilosti na právne úkony a ustanovenia opatrovníkov, v praxi zabezpečenie vzdelávania pre všetkých, vznik nových druhov sociálnych služieb zameraných na osamostatňovanie ľudí z mentálnym postihnutím typu chránené/podporované bývanie, vznik chránených dielní, podporovaného zamestnávania, iniciovanie opatrovníckej reformy, sebaobhajovanie.

ZPMP v SR organizuje pre svoje 44 miestne organizácie s počtom 10 000 členov ročne množstvo projektov zameraných na celoživotné vzdelávanie, na zmenu postojov spoločnosti, Deň krivých zrkadiel, Výtvarný salón ZPMP, desiatky vydaných publikácií, brožúr, dve knihy, vydávanie časopisu Informácie ZPMP v SR (1993) a TO SME MY, rekondičné aktivity, malé i veľké projekty. Zriadenie prvého integračného podniku pre ľudí s mentálnym postihnutím na Slovensku - BIVIO. To všetko je výsledkom práce množstva zanietených ľudí, odborníkov, rodičov, partnerov, podporovateľov.

Výročie založenia ZPMP v SR sme si každý rok pripomínali aj v druhú júnovú nedeľu akciou Dňa krivých zrkadiel, ktorá bola sprevádzaná kultúrnym programom a prezentáciou činnosti jednotlivých združení a výrobkami chránených dielní, v ktorých pracujú ľudia s mentálnym postihnutím.

Deň krivých zrkadiel je jedinečné podujatie, ktoré je organizované s mottom:

Sme iní, no nie horší. Dovoľte nám žiť s vami a nie vedľa vás!

Pohľad do krivého zrkadla nás mnohokrát zabaví. Vidíme sa v ňom pokrútení, väčší či menší, širokí či úzki, no jednoducho iní, než v skutočnosti. Aj ľudia s mentálnym postihnutím vyzerajú neraz inak, neznamená to však, že sú horší, ako väčšina z nás. Stačí zmeniť uhol pohľadu a uvedomiť si, že tie najkrajšie veci v nás sú voľným okom neviditeľné. Dajú sa len cítiť - a to len vtedy, keď to budeme chcieť.

Deň krivých zrkadiel je dňom ľudí s mentálnym postihnutím. Otvárajú sa nám dvere do ich sveta, spoznávame ich talent, schopnosti, názory... A každý kto chce, sa môže započúvať. V rôznych mestách Slovenska sa konajú koncerty, predstavenia, tanečné vystúpenia, či rozličné sprievodné podujatia. Neraz máte možnosť zakúpiť si originálne autentické výrobky z dielne ľudí s mentálnym postihnutím - také, aké nemá nik! A ako návštevníci čo - to vám i ochotne podarujeme... :)

Zdroj: www.zpmpvsr.sk/index.php/co-robime/nase-aktivity/den-krivych-zrkadiel

Veríme, že čoskoro bude priestor na stretnutie ako v predchádzajúcich rokoch.