štvrtok 25.06.2020

10. výročie ratifikácie Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím

Pri príležitosti 10. výročia ratifikácie Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím zorganizovala komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská dnes v priestoroch zariadenia BIVIO v bratislavskej Rači tlačovú konferenciu.
Na konferencii sa okrem zástupcov médií, zúčastnili všetci zamestnanci Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a hostia, ktorými boli predstavitelia strešných mimovládnych organizácií – Národná rada občanov so zdravotným postihnutím, Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím, Organizácia muskulárnych dystrofikov, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Otvorme Dvere, Otvorme Srdcia, Slovenský zväz nepočujúcich, Skupina sluchovo postihnutých-hovoriacich v SR, Slovenský zväz telesne postihnutých a Platforma rodín detí so znevýhodnením.

Na úvod komisárka privítala všetkých prítomných a zhrnula 10 rokov úsilia a vývoja, ktorým Slovensko prechádza v rôznych oblastiach impelmentujúc jednotlivé články Dohovoru. Spomenula mnoho vecí, ktoré sa podarili, ale nevynechala ani oblasti, kde ešte stále je otvorený priestor na nápravu.
Predstavitelia jednotlivých organizácií vo svojom príhovore zosumarizovali pokrok a dosiahnutú zmenu, ktorá sa týka ich špecifickej oblasti a zdôraznili potrebu ďalších významných krokov, ktoré povedú k napĺňaniu jednotlivých článkov Dohovoru. Tiež poďakovali komisárke za pomoc a činnosť, ktorú so svojím tímom vyvíja na dosiahnutie legislatívnych zmien a vynakladanie úsilia o zlepšenie podmienok ľudí so zdravotným postihnutím.
Všetci prítomní spoločne ocenili význam Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím, pričom viacerí ho nazvali „bibliou“, o ktorú sa v mnohých situáciách opierajú pri presadzovaní svojich práv.

Po oficiálnom ukončení bola komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská oslovená viacerými novinármi a ochotne zodpovedala na všetky kladené otázky.

Dnešné 10-ročné výročie je významným míľnikom na našej ceste a veríme, že spoločným úsilím sa nám bude dariť presadzovať jednotlivé články Dohovoru v praxi tak, aby skutočne fungovali v prospech osôb so zdravotným postihnutím a boli samozrejmosťou v každodennom živote.


Súvisiace reportáže a články:
www.tasr.sk/tasr-clanok/TASR:20200626TBB00108
www.rtvs.sk/radio/archiv/1123/1364759

Reportáž z konferencie pri príležitosti 10. výročia ratifikácie Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím

Záznam reportáže odvysielaný v hlavnej spravodajskej relácia Rádia Slovensko, Rádiožurnál o 12:00 v čase od 17 minúty.
 
 Rádiožurnál o 12:00




Zdroj: www.rtvs.sk/radio/archiv/1123/1364759


Výber zistení o plnení článkov Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím a odporúčania pre Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím na spracovanie otázok pre 2. a 3. hodnotiacu správu Slovenskej republiky

Tento materiál bol spracovaný 16.8.2019 ako podklad pre Výbor Organizácie Spojených národov pre osoby so zdravotným postihnutím, zistenia k neplneniu Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím a ako podklad pre spracovanie otázok pre 2. a 3. hodnotiacu správu adresovanú vláde Slovenskej republiky.

SPRAVA_podklady2_2019_190816_web.pdf